Buitenschoolse opvang

 

De buitenschoolse opvang (BSO) van Mengelmoes heeft 2 groepen met plaats voor totaal 32 kinderen; een groep voor kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar en een groep voor kinderen van 8-12 jaar.

De “grote” BSO heeft een huiskamer, waar een grote tafel staat waaraan gezellig een spelletje gedaan kan worden en geknutseld en getekend. Er is een ruime keuken waar gezamenlijk gegeten en gedronken wordt. Ook hebben we een atelier waar de kinderen kunnen timmeren en knutselen. De buitenruimte, die rechtstreeks vanuit de groep bereikbaar is, is volledig omheind. Naast een schommel en een grote zandbak, kenmerkt de buitenruimte zich door gebruik van natuurlijke materialen, losse onderdelen, veel hout en groen. Ook een vuurplaats is aanwezig en de gehele buitenruimte zorgt ervoor dat kinderen hun fantasie gebruiken om te spelen en te bouwen. De moestuin bij deze groep is een onderdeel van onze visie over gezonde en groene opvang.

De ” kleine” BSO  is een mooie lichte ruimte met veel verschillende hoekjes om te spelen. Ook hier staat een grote tafel waar gezamenlijk gegeten wordt en activiteiten gedaan kunnen worden.
Buiten is een grote zandbak, een spannend doolhof en een vlindertuin. Ook is er genoeg ruimte om te fietsen en/of te steppen.

Een dag op de BSO ziet er in grote lijnen zo uit:

Tussen 14.30 uur en 15.30 uur komen de kinderen uit school. (er zijn kinderen die ’s middags vrij zijn, zij lunchen met z’n allen in de ruime keuken) De kinderen worden door de leidsters bij school opgehaald, kinderen ouder dan 8 jaar mogen, mits ze daarvoor toestemming hebben van hun ouders, zelf naar de BSO lopen of fietsen.

Bij binnenkomst gaan de kinderen vrij spelen. Als alle kinderen er zijn gaan ze aan tafel om te eten. De leidsters bieden groenten en fruit aan dat ze op een aantrekkelijke manier presenteren. We streven er naar om verschillend seizoensfruit aan te bieden, maar ook bijzonder fruit zoals bijvoorbeeld verse ananas  en kaki.  Als drinken bieden we ranja, thee en fruitwater (water met stukjes vers fruit erin) aan.  Na één glas ranja mogen de kinderen, wanneer zij nog dorst hebben, overgaan op fruitwater, thee of gewoon water. Ook is er een koekje voor iedereen. We praten met elkaar over de schooldag en andere belevenissen.

Daarna kunnen de kinderen kiezen: ze mogen lekker gaan spelen of meedoen aan de activiteit die de leidster ze aanbiedt. Als ze zelf iets verzinnen springt de leidster daarop in.

Tussen 16.30 uur en 17.00 uur is er voor de kinderen nog een crackertje of andere kleine, gezonde snack.

Tussen 17.00 uur en 18.30 uur gaan de kinderen naar huis.

Tijdens vakanties zijn de kinderen vanaf 7.30 uur welkom, in overleg ook eerder. Omdat kinderen dan langer aanwezig zijn, is er meer tijd om vrij te spelen, mee te doen aan activiteiten, maar ook om een uitstapje te maken in de omgeving. Bij dit laatste zorgen we er altijd voor dat er voldoende leidsters meegaan, zodat een uitstapje ook veilig kan verlopen. Tijdens de vakantie-opvang eten de kinderen hun lunch op de BSO; gezellig met z’n allen aan tafel of misschien wel een picknick buiten! Ook tijdens de schoolvakanties is de BSO tot 18.00 uur geopend, waarbij verlengde opvang tot 18.30 uur tot de mogelijkheden behoort.